Α' ΕΣΚΑΒΔΕ

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Αλλάζει ο μπασκετικός χάρτης της ΕΣΚΑΒΔΕ


Ο οικονομικός μαρασμός που χτυπάει ανελέητα τη χώρα μας έχει φοβερές συνέπειες για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για να επιβιώσει το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, ο Κώστας Νικάκης, μέλος του ΔΣ της ένωσης αλλά και της ομοσπονδίας, κατέθεσε, στην ιδιαίτερα μαζική γενική συνέλευση των συλλόγων, μια αξιόλογη πρόταση η οποία αλλάζει ριζικά την υπάρχουσα δομή του μπάσκετ στη βορειοδυτική Ελλάδα. Πρότεινε την κατάργηση των κατηγοριών Α1 και Α2 και δημιουργία μιας Α κατηγορίας χωρισμένης σε 3 ομίλους των 10 ομάδων, με γεωγραφικά κριτήρια. Μια πρόταση που μειώνει σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των σωματείων αφού περιορίζει τις μεγάλες μετακινήσεις της τεράστιας εκτασιακά ΕΣΚΑΒΔΕ. Παράλληλα, για ν’ αντιμετωπιστεί μια πιθανή υποβάθμιση του αθλήματος, πρότεινε την υποχρεωτική συμμετοχή νέων, εφήβων και παίδων στις ομάδες για να υπάρχει ανάπτυξη. Οι προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως να γίνουν σοβαρές προσπάθειες απ’ όλους μας για να μη χάσουμε αυτό που αγαπάμε.
Συμφωνα με όσα εισηγήθηκε ο κ. Νικάκης και αποδέχθηκε σχεδόν η ολότητα των σωματείων της ένωσης, ο αριθμός των 30 σωματείων της Α κατηγορίας ανδρών θα συμπληρωθεί ως εξής : δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα από Α1 και Α2, ο ΑΟ Αγρινίου “ανεβαίνει” στη Γ εθνική, ο Κρόνος Ιωαννίνων “παραμένει”στη Γ εθνική οπότε μένουν για την Α 21 ομάδες. Είναι προφανές ότι από κάθε όμιλο της “φετεινής” Β κατηγορίας ανεβαίνουν τουλάχιστον 3 ομάδες. Οπότε 3Χ3+21=30. Γράφω τουλάχιστον 3 γιατί είναι σίγουρο ότι γίνονται συγχωνεύσεις σωματείων. Ήδη 3 συγχωνεύσεις “βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο”. Για το πως θα διαμορφωθούν οι όμιλοι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες αλλά η έκφραση “γεωγραφικά κριτήρια” δείχνει οτι ο Νότιος όμιλος “αρχίζει” από τον άξονα Ναύπακτος – Αντίριο κι “ανεβαίνει”, ο Βόρειος όμιλος  ”αρχίζει” από τον άξονα Κέρκυρα – Γιάννενα και “κατεβαίνει”. Κι ότι “μένει” θα είναι ο κεντρικός όμιλος.
Διεξάγεται πρωτάθλημα πουλ (ένας εναντίον όλων) δύο γύρων και προκρίνονται οι 2 πρώτοι από κάθε όμιλο. Οι 6 ομάδες που προκρίνονται “παίζουν” μικρό πρωτάθλημα 8 αγωνιστικών, αφού τους συνοδεύουν τ’ αποτελέσματα της 1ης φάσης. Ο πρωταθλητής ανέρχεται στη Γ εθνική. Για τον υποβιβασμό δεν αναφέρθηκε τίποτε αλλά πιστεύω είναι τεχνικό θέμα και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομάδων που θα μείνουν στη Β κατηγορία.
Πηγή: www.allsportsagrinio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου